kaupungissa yhden yön, sain siivottua asunnon, kasteltua kukat ja vietettyä vähän aikaa itsekseni, mikä teki oikein hyvää. nukuin runsaasti ja kirjoitin pätkän verran esseetäni nro 1 eteenpäin.. vie todella paljon aikaa palauttaa orientaatio sille tasolle.. eli tavoitteeseeni en millään sovitussa, jatketussakaan aikataulussa yllä. vuan mitäpä siitä. teen minkä ehdin ja neuvotelen jatkosta sitten.

nuoriso, tytär, pikkuinen ja serkkupoika tulivat seuraavana aamupäivänä luokseni, tytär meni hoitamaan työjuttuja ja me jäätiin loput kaupunkikämppään sadetta pitämään. vieraani nukahtivat molemmat joten sain touhuta suurimman osan aikaa omiani. iltapäivällä lähdettiin serkkupoijan kanssa takaisin maalle maaseutureittiä myöten, vanha mersu soveltuu paremmin hitaimmille teille..

mummon asioissa oli kuultavissa M:ltä hyviä uutisia, oma asunto palvelutalosta parin viikon sisällä. M ja siskonsa olivat päivällä käyttäneet äitiään neurologisissa tutkimuksissa ja sen jälkeen oli palaveri kotipalveluista vastaavan kunnan ihmisen kanssa. erittäin hyvä, mummo oli itsekin ollut ihan tyytyväinen ja kiukuttelukin loppunut siihen paikkaan. asunto on jo tyhjä mutta siihen tehdään jotain remonttia, jonka jälkeen voidaan ryhtyä siirtelemään tavaroita maalta mummon uuteen kotiin. käytiin eilen serkkupojan kanssa viemässä mummolle kännykkä ja sukan neulontatarpeet. yritettiin neuvoa puhelimen käyttöä mutta ei taida itse kyetä soittelemaan, kälylleen oli kyllä jo vastannut, kertoi maalle soittaessaan että keskusteluyhteys on taas avattu. Käly ja mummo ovat pitäneet miltei päivittäin kännyköillään yhteyttä, huolenpitoa puolin ja toisin.

juhannus tulossa ja säätila edelleen aika viileä ja kostea.. sentään saivat miehet illalla navetan katon korjattua, muutoin sade on tehnyt ulkohommille hallaa.. Illalla alkoi hieman seljetä taivas ja tänä aamuna paistoi jo aurinkokin. Kasvimaalle on jo noussut taimia, punajuurikin itää, salaatti ja retiisi tietysti myös, samoin herneet ja pavut ovat idullaan. Kitkemistä voi myös ryhtyä harrastamaan... Tänään aion kaivella etupihalta rikkaruohottuneen vuorenkilpirykelmän ylös, perkata maan ja tehdä siihen uuden kukkapenkin, johon siirrän jotain perennoja ja hankin vähän kesäkukkia lisäksi.. pitää muistaa ottaa kuvia perennapenkeistä nyt kun monet lajit ovat kukassa, paremmin muistaa mitä missäkin on ensi keväänä odotettavissa.. sikäli kun olen sitä katselemassa.. hmm..

mummon muuton konkretisoituminen merkitsee muutoksia myös muille, M:lle etupäässä. Nyt hän saa oikeasti järjestää oman elämänsä ja asumisensa tässä talossa. Katseltiin jo huonekaluliikkeen mainoksia, minulta kyseltiin mielipiteitä niistä ja kompostin hankinnasta.. joskus on ollut puhetta enemmästäkin, nyt en halua ottaa mitään sen suuntaista esille. Mieluimmin toimin kuin objektiivinen tutkija.. seuraan, miten äidin asioiden järjestyminen, itsenäisyyden palautuminen ja oman kodin laittaminen mieleisekseen häneen vaikuttaa.. toivon että pelkästään myönteisesti. Tiedän että minun tukeni tässä prosessissa on ollut korvaamatonta, ilman minua mummolle olisi voinut käydä paljon pahemmin.. itsekin sen eilen totesi tavatessamme.. mutta. se ei ole pääpointti. minä olen saanut olla tämän perheen mukana monessa viimeisten parin vuoden aikana, oma elämäni on samaan aikaan mennyt ihan pirstaleiksi.. minulle on tärkeintä se, mitä itse haluan elämältä. ja sen kyllä tiedänkin.