vielä eilen olin hyvinkin riehaannuksissani em valtiovarainministerin esittelemästä budjettiraamista..hän loihe lausumaan jossain tv-lähetyksessä, että esitys pohjautuu kolmeen pääkohtaan:

1. vastuullisuus
2. sosiaalinen oikeudenmukaisuus
3. työllisyyden edistäminen

mitä se sitten tarkoittaakaan... vaikkapa sitä,

1. VASTUULLISUUS
että kuten lamavuosina maksettiin ulkomaan velkaa enemmän kuin nousukaudella... ja samaan aikaan leikattiin sosiaaliturvaa, pistettiin ihmisisä hoitopaikoista ns. avohoitoon, kunnista jäi työttömäksi yli 70000 ihmistä.. muun muassa.. sitä samaa siis nytkin, on tärkeää maksaa pois ulkomaan velkaa ja säästää korkomenoissa.. mihin tarkoitukseen???

2. SOSIAALINEN OIKEUDENMUKAISUUS
että työttömiltä, opiskelijoilta ja muilta vähävaraisilta otetaan pois, esimerkiksi päivähoidon nollamaksuluokka... hoitakoot laiskat työttömät pentunsa itse, viis siitä, mitä merkitsee lapselle se, että köyhyyden ja toivottomuuden vastapainoksi voisi saada ainakin yhden ravitsevan aterian päivässä, virikkeitä, huolettomia leikkejä muiden lasten kanssa, tai sitä, että vanhemmat voisivat sillä aikaa hoitaa asioitaan, hakea aktiivisemmin työtä, hoitaa itseään, harrastaa liikuntaa...

3. TYÖLLISYYDEN EDISTÄMINEN
???????????? täytyy ihan käydä lukemassa budjettiesitys netistä... en ainakaan äkkiseltään muista mitään konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joilla työllisyyttä tahdottaisiin edistää.. mieleen tulee vain perintöjen verotuksesta luopuminen 20.000 euroon saakka, isojen eläkkeiden verohelpotukset.. sähkön hinnan korotusesitykset... hmmm... meillä on nääs vielä yli 100000 pitkäaikaistyötöntä, jotka olisivat suurelta osin potentiaalista työvoimaa jos lohkaistaisiin enemmän budjettivaroja sosiaalisen työllistämiseen, kuntouttavaan työtoimintaan, uudelleenkoulutukseen mallia noste.. ja hieman vaivalloisemmin työllistyviä moniongelmaisia, joiden kuntouttamiseen tarvittaisiin laajempia ja monialaisempia hoito- ja kuntoutustoimia.. halvemmaksi tulisi loppujuoksussa kuin toimeentulotuki, joka viime kädessä on se ainoa ja viimeinen kuntien niskoille jäävä velvoite.


vaalituloksen selvittyä osasimme jo odottaakin jotain tämän kaltaista, kansa saa mitä haluaa.. äänestäjät ovat hyödyntäneet netin vaalipalvelua... perustaneet valintansa kauniiden puheiden ja vaalipropagandan varaan ja nyt sitä saa mitä tilaa... olisipa hienoa jos joku vaikkapa yle tekisi ensi kerralla sellaisen tilaston, jossa pantaisiin vaalilupausten rinnalle tehdyt teot.. jotta voisi oikeasti arvioida, miten poliitikot ja puolueet ovat faktuaalisesti toimineet.