säätietäjät ovat luvanneet ainakin tälle päivälle poutaa, uskon siis siihen ja haen vanhukset hieman hommiin. käytiin eilen poikien kanssa visiitillä, mummon notkuvan ruokapöydän ääressä saamassa ähkyt. esikoinenkin söi vaikka yritti jäpittää, ettei yhtään maistu ruoka. pojat lähtivät sieltä suoraan kotiansa kohti ja minä jäin hetkeksi todistelemaan, että pärjään ja selviän.. ja kuulemaan että apua saa jos sitä tarvii, rahallista siis.. ja tietty muutakin. kuten nyt tänään pihan siivous ja puiden siirtämis sellaista. mummo voi myös käydä puolukassa jos tahtoo ja jotain lähimetsiköstä löytää.

eilen ystävällinen ja huolehtivainen naapurinrouva kävi kertomassa, että vesijohtovettä ei voi juoda.. oli kuullut jostain että paikallisuutisissa ja sitten myös eilisessä lehdessäkin oli ilmoitettu että meidän vesiosuuskuntamme vedestä oli löydetty kolibakteereja. me ehdittiin tästä täysin tietämättöminä lauantaina jo poikien kanssa vettä juoda.. puhdistus oli kyllä aloitettu jo perjantaina, joten tuskin vaaraa enää oli.. eikä meistä kukaan sairastunutkaan.. onneksi. aika pihalla sitä on asioista kun ei tule lehteä eikä radiotakaan tullut kuunneltua. tuntuisi että voisi tiedottaa tehokkaammin. onneksi on fiksut naapurit!

kävin tsekkailemassa maalivarannot, pohjamaalia ja maalarin valkoista sekä punaistakin on vielä puoli pönttöä kutakin, riittää tälle päivälle. samoin piharakennukseen on ne punamaalit. vuokralaisen kanssa pitää tehdä diili piharakennuksen maalauksesta sekä asuinrakennuksen räystäiden sekä välirimojen ja nurkkalaudoitusten loppumaalauksesta. niin ovat innostuneita saatuaan mieleisen asunnon itselleen, jotta sopimukseen kyllä päästään. ja minä voin huokaista taas yhden kerran. alkaa olla jo liian kosteaakin.. jospa kumminkin jokunen poutapäivä tulee niin hommat hoituu loppuun.

ex-anoppi eli juniorin mummo soitti illalla pitkästä aikaa, puhuttiin tosi pitkään.. olemme olleet tosi hyvissä väleissä aina, siitäkin huolimatta että erosin pojastaan pian jo parikymmentä vuotta sitten. viime keväänä suutuin hänelle puhelimessa kun ei ymmärtänyt etten olisi jaksanut jauhaa tiettyä asiaa.. sillä hetkellä yhtään. olin tosi huonossa kunnossa mutta mummo, joka muistaa minut vain vahvana ja pärjäävänä äitinä ja naisena, ei sitä käsittänyt vaan jankkasi niin että katkaisin puhelun.. enkä sen jälkeen ole hänen kanssaan puhunut. ei kantanut kaunaa vaan ymmärsi että olin silloin huonossa kunnossa. hän alkaa pian olla kahdeksankymppinen ja toivoisi että menisin käymään luonaan.. lupailinkin sitten kun saan tämä ruljanssin hoidettua.

sitä puhelua, jota eniten odotin, ei tullut... tietenkään. tutkimattomat ovat herran tiet. ja ajatukset. en voi sillekään mitään. en ole tehnyt mitään sellaista, jonka vuoksi tuntisin huonoa omaatuntoa.. ja toisaalta, ymmärrän ehkä sittenkin syitä ja seurauksia.. matalalla profiililla mennään ja kaipa joku puhelu aikanaan tuleekin.. jos järkevästi ajatellaan.

tänään on oltava tehokas. hommatta ne hemmetin räystäskourut ja tikkaat, laitettava raksamapit järjestykseen ja tietysti tehtävä pihahommia. maalattava kuistit ja ikkunoiden ja ovien puiteet varsinaiseen maaliinsa. let the sun shine again. tunnistelin tuntojani eilen illalla.. oli lämmintä, hiljaista ja seesteistä.. jotakuinkin.. haikeetakin.. vaikka luopumisen surutyön olen jo ajan mittaan järjen myötä tehnytkin, on se silti kurjaa etten voi tästä ihanuudesta itse kohta enää nauttia.. en tässä elämän vaiheessa, en tässä talossa, en varsinkaan tässä kaupungissa. itseni tuntien tiedän, että uudet alut kyllä vievät minut mukanaan.. uusi asunto, uusi elinympäristö ja vanhat rakkaat ystävät sekä poika, jonka kanssa asutaan sit taas samassa kaupungissa. mummonsa muuten kehui poikaa kovasti, on aikuistunut ja piristynyt.. no niin on, se on ihan mies jo! ja esikoinenkin.. on niin hyvillään uudesta työstään, palkkakin on ihan hyvä, viihtyy siis oikein hyvin ja onhan siellä se miniäinenkin.. onpa laitettava kädet ristiin ja kiitettävä.. kyllä elämä on ihan hyvin, lapsilla ja itselläkin. olenhan suht koht tervepäinen ja työkykyinenkin. pahimmat painajaiset alkavat olla ohi, on toiminnan aika. hyvä niin, elämä kantaa taas.