ukkosta ilmassa, luultavasti.. säätiedon mukaan ja hyvin meni taivas pimeäksi, tummansinisen pilven taa aurinko katosi.. sadetta toivottiin eilen kun kasvimaa on puoliksi tehty ja perunaa monta komeaa riviä tehtynä. mutta eipä tullut kuin muutama pisara, joten laitoimma kastelun omasta takaa. onneksi on tuo lampi ja sähköllä toimiva pumppu.

1607795.jpg

 

juolavehnää vastaan taistelu jatkuu ja tuntuu toivottomalta. kasvimaa tuli tehtyä nyt hieman eri paikkaan kuin viime vuonna.. ja sen huomasi. tiedän että on tulossa työläs kesä.. mutta onpahan tekemistä.. sain laitettua papuja, herneitä ja pari penkkiä punajuuria, tänään on tarkoitus jatkaa porkkanalla, persiljalla, tillillä ja kaiketi pinaatintaimet ja sipulitkin on maahan saatettava. perunapellon tyhjäksi jääneeseen reunaan laitettiin M:n kanssa auringonkukkaa.. toivottavasti itävät ja kasvavat, näen silmissäni keltaisen ja oranssinpunaisen kukkameren.. ja vähemmän roskaaheinää..

mummoa käytiin katsomassa eilen, pirteä on ja puhelias mutta edelleen suurin osa menee yli  ymmärryksen. sanasto on omintakeinen ja sitä vähemmän ymmärrettävä mitä kauemmin mummo on äänessä. kotiin tekisi mieli mutta kaiketi  ymmärsi kun kerroimme taas ettei se ole mahdollista.. ja että kirkolle on vetämässä paikka mutta emme mekään tiedä miten kauan tarvitsee tk:lla olla, tekevät jotain kartoitusta muistin ja toimintakyvyn tilasta.. ja tietenkään paikkaa palvelutalosta ei vielä ole. kylläpä toivoisin pikaista etenemistä, tk:n vuodeosasto ei ole hyvä paikka kuntoutettavalle.. jos oikein laskin 8 vuodetta samassa huoneessa, omaa tilaa sängyn vieressä puoli metriä suuntaansa.. ne ketkä eivät makaa puolitiedottomina, höpöttävät kännykkään tai liikehtivät levottomasti.. siunattu tietotekniikka..!!

kummallinen tapahtuma selvisi meille pyhänä.. mummon lompakko tuotiin hänen toivomuksensa mukaan kotiin, siihen tiettyyn lukittavaan laatikkoon missä hän sitä on aina pitänyt. katsoimme yhdessä sairaalassa että siinä oli yksi parikymmenen euron seteli, kortit ym. lompakko on ollut laatikossa, lauantaina tuli tarve käteisestä rahasta ja muistimme mummon parikymppisen, ajattelimme lainata sen rahan tuttavan tyttären valmistujaislahjaksi, ja palauttaa arkena takaisin kun pääsemme käymään pankkiautomaatilla. mutta kukkaro olikin tyhjä.. parikymmpinen oli kadonnut.. ja valitettavasti ei ole kuin  yksi mahdollisuus, M:n sisar nukkui huoneessa käydessään ja ainoana henkilönä meidän lisäksemme tietää missä kukkaro on, ja missä ko piirongin laatikon avain.. olen niin pettynyt ja järkyttynyt moisesta etten tiedä mitä sanoa.. onpa kamalaa jos tämmöseksi menee.. olen aivan varma että sisar ei ollut sen parinkympin tarpeessa, ja jos olisi ollut olisi voinut kysyä veljeltään voiko ottaa rahan.. olen uskonut siskon vakuutteluja siitä, ettei tarvitse mitään jne.. että pääasia olisi mummon hyvinvointi ja sijoittuminen hoitopaikkaan.. mutta tämmöstä en käsitä, varastamista äidiltään.. hyi helevetti..

olen sanonut M:lle että on oltava äärimmäisen tarkka nyt raha-asioissa, mummon laskut saamme viedä pankkiin ja hoitavat ne tililtä. kuitit jäävät  pankkiin. vaikka mummon kerran käydessämme sanoikin että ottakaa sieltä rahaa jos tarviitte.. niin pankkikortilla ei ole käyty nostamaan yhtään senttiä. me emme tarvitse, vain metsän ja talon hoitoon liittyvät mummon nimellä tulevat laskut hoidetaan pankin kanssa. muutoin eletään kuten ennenkin, omillaan. ehkä sisar luulee että täällä mällätään mummon rahoilla.. en tiedä, kun ihan muuta vakuuttaa puheissaan. tämmöstäkö se sitten on.. lopulta tämäkin