väsyttää.. olisin nukkunut pidempään jos olisin.. on ollut tapana nousta yhtäaikaa tai oikeastaan hieman ennen työhönlähtijää, keittää kahvit ja aloittaa päivä yhdessä. ja minähän voin nukkua päivällä lisää jos siltä tuntuu, usein kyllä virkistyn niin, etten malta päivätorkuille ryhtyä.. eilen kyllä teki mieli vetäytyä sohvalle juuri kun piti lähteä hierontaan. sinne se väsymys jäi ja selkäkin vetreytyi.

katselin päivällä ykköseltä ohjelmaa masennuksesta, piti jättää kesken em. syystä.. kiinnosti kovin kun ohjelman masennuspotilas halusi sähköhoitoa eli sitä sellaista mitä ennen sanottiin kait sähköshokeiksi.. kovin hienostuneesti ja lievänoloisesti potilaalle kyseistä hoitoa annettiin, 30 sekuntia vain ja sillä hyvä. en sitten nähnyt miten hoito tehosi.. ja se ruotsalainen tutkimus, johon tämän miehen hoitovalintakin perustui jäi kiinnostamaan.. lääkkeistä ja ko hoidosta ohjelmassa puhuttiin, mutta entäs muuta? eikö terapiasta ollut mihinkään? jos ajatellaan että masennus on vain ja yksinomaan kemiallinen reaktio, aivojen välittäjäaineenvaihdunnan häiriö, niin kaiketi riittää jos annetaan lääkettä ja sähköä.. rumpsautetaan aivoaineenvaihdunta ns normaaliksi.. mutta entäs syyt, mitkä asiat ovat johtaneet masennukseen.. ei kait ne aivojen välittäjäaineet ihan omia aikojaan ryhdy vajavaisesti virtailemaan.. huolestuttavaa on jos ihmisen kokonaisvaltaisuus jää tai jäi tuossakin ohjelmassa huomoimatta.. se psykofyysissosiaalinen kokonaisuus.. tuskin sentään..

tiedän miltä masennus tuntuu fyysisesti, miten muisti heikkenee, miten maailmasta häviää kaikki valo, miten toivo katoaa.. usko omaan itseen, mahdollisuuksiin ja kykyihin musertuu ahdistuksen alle.. tiedän myös että sieltä voi pikkuhiljaa nousta, kerätä palapelinsä osaset nurkista kokoon taas.. vähitellen kiivetä kellarin pimeydestä päivänvaloon.. tehdä työtä itsensä kanssa, läheisten kanssa keskustellen, ja konkretiaan turvautuen rakentaa taas elämäänsä raiteet, joita pitkin voi pikkuhiljaa lähteä kulkemaan.. minä en usko seroniliin, cipralexiin, tenoxiin.. minä uskon ihmisen kykyyn ajatella, tuntea tunteita ja kykyyn surra, luopua ja uskoa taas tulevaan..

---

jäi harmittamaan työpaikkahakemuksestani pois jääneet tiedot.. se on sitä minun touhuani taas kerran.. voinen lisätä sähköpostiviestillä mutta se taas antaisi (oikean??) epämääräisen kuvan minun keskittymiskyvystäni.. heh.. naurattaa vaan ei naurata, toisaalta.. jos on ylempi korkeakoulututkinto, lienee selvää että englannin suullinen ja kirjallinen taito on kohdallaan. ainakin minulla. jouduimme käymään englanninkielisiä kursseja, lukemaan runsaasti englanninkielistä tenttikirjallisuutta ja luonnollisesti kirjoittamaan esseitä in english.. no, ei kannattane harmitella enempiä.. vaan olla se sama fatalisti kuin ennenkin.. tulee jos on tullakseen ja teen minkä voin. tiedän, että olen hieman ylikoulutettu tuohonkin hommaan.. mutta jos pääsen haastatteluun, mahdollisuuteni ovat ihan hyvät.

viikonlopuksi luvattu sadetta.. kuinkas muutenkaan. on kuitenkin lähdettävä tekemään ne hommat mitkä olen suunnitellut, kovin on vastentahtoista ja hankalaa edes ajatella mutta ei auta. jospa se olisi viimeinen ponnistus niiden maalaushommien kanssa sitten. täytyy laittaa se vuokrausilmoitus.. sitäkin hieron ja pähkäilen turhan pitkään, eikun toimeksi vain nyt!!

tänään pitää myös nostaa maasta ne muutamat porkkanat jotka ovat kasvimaalla jaksaneet taistella elintilastaan juolavehnän kanssa.. kyllä minä olen kitkenytkin, pitänyt penkit kunnossa.. perunamaan kanssa on ollut toisin,  yksi naapurin veljeksistä kävi eilen aloittamassa heinien ja varsien niittoa eli kaatoa trimmerillä.. tulee tänään hoitamaan loput.. sitten sais tulla poutasäätä jotta saadaan perunat maasta ja kuivina kuoppaan.. ei oikein hyvälaatuista tullut, sateinen heinäkuu pilasi hyvin alkaneen kasvun, jos maa ei olisi niin hiekkapitoista, tuskin sato olisi tämmönenkään.. pelto pitää sadonkorjuun jälkeen ajaa piikkikarhella niin moneen kertaan että juolavehnä saadaan mahdollisimman vähiin.. näin sanovat itseäni viisaammat.

tänään luvassa poutaa joten ihan sopiva päivä lähteä katsastamaan volvoa.. M selitti aamutuimaan jotain pakokaasumittauksesta.. siis se kait pitää ensin käydä teettämässä.. en jaksais mitään semmosta mutta ei auta. myös pitää tsekata että kaikki lamput palaa..  kuvittelen auton olevan muilta osin ihan ok, ei ainakaan ole ollut mitään oireita. no, siinäpähän se selviää onko tuntuma oikea vai pelkkä väärä luulo vain.